Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.01.2012 17:52 - Къде и защо се монтират мазноуловители?
Автор: mazninite Категория: Технологии   
Прочетен: 8212 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.01.2012 10:31


Защо са необходими мазноуловители?

www.ekomakc.com

image
  
    Нормативна уредба:

 В канализационната мрежа на урбанизираната територия не се допуска заустване на производствени отпадъчни води, които не отговарят на нормите за максимално допустими концентрации на вещества съгласно Наредба № 7 от 2000 г. за условията и реда за заустване на производствени отпадъчни води в канализационните системи на населените места (ДВ, бр. 98 от 2000 г.).
(2) За отпадъчните води от съоръжения и производствени дейности, които не отговарят на изискванията за заустване, се предвиждат местни пречиствателни съоръжения преди включване на отпадъчните води в канализационната мрежа на урбанизираната територия.
Чл. 218. (1) Отпадъчните води от кухните на обществено-обслужващи обекти (ресторанти, столове и др.) се включват в канализационната система след преминаване през мазниноуловители.

(2)    За всеки мазниноуловител се предвижда вентилация.
(3) Мазниноуловителите се проектират като затворени съоръжения с добре уплътнен капак.
(4) До всеки мазниноуловител се осигурява достъп за проверка и почистване.

 
    Фирма Еко Макс Био произвежда индустриални мазноуловители за подземен и надземен монтаж и кухненски мазноуловители за монтаж под мивка. Всички произвеждани от фирмата мазноуловители са в съответствие на EN-1825
 
Къде и защо се монтират мазноуловители?

Мазноуловители се монтират при всички производствени дейности където в отпадъчните води концентрацията на мазнини е извън норми. Също така мазноуловител се монтира на обекти които нямат централна канализация и използват системи за децентрализирано пречистване на отпадъчните води- мини пречиствателни станции септични ями и др.
     За битови нужди монтирането на мазноуловител е необходимо само когато пречиствателното съоръжение е на повече от десет метра от сградата.Когато пречиствателното съоражение е комбинирано с попивна система задължително се монтира мазноуловител /преди включването в пречиствателното съоражение/ и филтър на изхода на пречиствателното съоражение.
Задължително се монтира разпределителен колектор  преди попивните полета. 
       Монтирането на мазноуловител е важна част от системата за децентрализирано обработване на отпадъчни води защото ако мазнините не се сепарират те са по леки от водата и изплуват на повърхността и от там попадат в попивните полета и ги задръстват. 

image       Сепаратори на мазнини се използват в:
  • Ресторанти
  • Хотели и къщи за гости
  • Кръчми, барове и кафенета
  • Кулинарни магазини общественни кухни и др..
  • Ресторанти за бързо хранене и пицарии
  • Пекарни
  • Хранително-вкусовата индустрия
  • Болници  и здравни заведения
  • Производствени  цехове
  • Промишлени предприятия за преработка на месо, мляко олио, масло и др..
  • И още много други ...

  image              Принцип на работа:   Когато отпадъчната вода попадне в мазноуловителя тя намалява скоростта на движение в следствие на което се отделя по лекия флуид/ в случая това са мазнини/ и изплуват  на повърхността. Специалната конструкция на мазноуловителя позволява сепарираните мазнини да се задържат на повърхността до момента на  тяхното отстраняване  без това да пречи на нормалната му  работа.    Новият европейски стандарт за проектиране на сепаратори на мазнини EN 1825 гласи, че за изчисляване на правилния размер ( номинален размер ) на мазноуловителя  трябва задължително да  се вземат в предвид четири фактора.
  • Максимален дебит на водата.
  • Максимална температура на водата.
  • Плътност на мазнините.
  • Влияние на използваните почистващи средства.
   image
    Инсталация и Поддръжка

Мазноуловителите  могат да бъдат изработени от здрав полиетилен висока плътност или от неръждаема ламарина както и от декапирана ламарина с специално антикорозионно покритие и може да се инсталират с надземен или подземен монтаж . Те трябва да бъдат инсталирани в съответствие с инструкцията за монтаж.
 Тъй като няма начин за изчисляване на точните  количества на твърди вещества и мазнини постъпващи в мазноуловителя /сепаратора/ той трябва да се проверява  и поддържа редовно. Ние препоръчваме  проверка поне веднъж седмично и поддръжка , както е посочено в инструкцията за експлоатация. Ако използвате нашият  препарат SUKACLeeanG/RC за разграждане на мазнини ние ви гарантираме нормална работа на мазноуловителя. Това значително ще намали  разходите ви за  техническо обслужване.     Мазноуловителите (Фиг.1.) се поставят в ресторанти, столове и предприятия от хранително-вкусовата промишленост с цел задържане на мазнините и непреминаването им в канализацията. Те задържат също остатъци от месо, картофи и картофени обелки, мляко, остатъци от други храни. Основният проблем е бавното разграждане и отмиване на мазнините и другите органични продукти, което води до образуване на покритие („пяна”) (Фиг.2) и формиране на неприятни миризми. Отделянето на тази „пяна” става чрез изпомпване, което е неприятна операция, струваща пари и време, а залповото преминаване на мазнини в пречиствателната станция води и до плащане на глоби.         Фиг.1. Схема на мазноуловител
   image      
 ФИРМА  ЕКО-МАКС-БИО ПРОЕКТИРА,
ИЗРАБОТВА И МОНТИРА МАЗНОУЛОВИТЕЛИ С ВСЯКАКВИ РАЗМЕРИ, СЪОБРАЗЕНИ С КОНКРЕТНИТЕ НУЖДИ И СПЕЦИФИЧНИ ИЗИСКВАНИЯ НА ВСЕКИ КЛИЕНТ.




Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: mazninite
Категория: Технологии
Прочетен: 24114
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 2
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930